Huisartsopleider worden
Momenteel hebben we een (tijdelijke) aanmeldingsstop voor nieuwe opleidingspraktijken.
Vragen kun je stellen aan Hanneke Lankhof, assistent Opleiders.
Mogelijkheden opleiderschap uitklapper, klik om te openen
Als opleider van aios huisartsgeneeskunde begeleid je artsen in hun opleidingstraject om een volwaardig zelfstandig functionerend huisarts te worden. Huisartsopleiders verbonden aan Huisartsopleiding Utrecht begeleiden zowel beginnende eerstejaars aios als meer ervaren derdejaars aios.
Er zijn verschillende manieren waarop je het huisartsopleiderschap in kunt vullen.
Hoofdopleider
Opleider die alleen opleidt of formeel de opleider is bij een opleidersduo. De opleider is erkend en volgt de scholing. Een hoofdopleider krijgt 5 accreditatiepunten per kwartaal dat hij/zij daadwerkelijk opleidt.
Duo-opleider
Beide opleiders zijn erkend en volgen de scholing. Ze zijn afwisselend per aios hoofdopleider. De hoofdopleider of beide opleiders komen naar de terugkomdag.
Een duo-opleider (op dat moment geen hoofdopleider) krijgt 10 punten per jaar als hij/zij de scholing (= Moduledag en Tweedaagse) volgt. Bij alleen Moduledag of Tweedaagse 5 punten en 0 punten als hij/zij geen scholing volgt.
Co-opleider
Een deel van de week wordt de aios in de praktijk door de co-opleider begeleid. Een andere collega is de hoofdopleider. De co-opleider voert op de dagen dat de hoofopleider er niet is een leergesprek met de aios. De hoofdopleider komt naar de terugkomdag.
Ook voor de co-opleider is RGS-erkenning een vereiste.
De co-opleider is welkom in overleg met de groepsbegeleiders. Een co-opleider die nooit hoofdopleider is, krijgt 10 punten per jaar als hij/zij de scholing (=Moduledag en Tweedaagse) volgt. Bij alleen Moduledag of Tweedaagse 5 punten en 0 punten als hij/zij geen scholing volgt.
Waarnemend opleider
Een waarnemend opleider is een collega die de begeleiding van de aios overneemt, als de hoofdopleider niet de hele week beschikbaar is. Deze situatie mag van de RGS maximaal ½ dag per week bestaan. Is dit meer per week dan moet de waarnemend opleider co-opleider worden en dus scholing gaan volgen. De waarnemend opleider krijgt geen accreditatiepunten.
Aanmelden en voorwaarden uitklapper, klik om te openen
Opleider worden bij Huisartsopleiding Utrecht?
Wij bieden:
- een nieuwe stap in je carrière
- een inspirerende en leerzame opleiding tot opleider
- een enthousiast en kundig team van medewerkers en mentoren dat persoonlijke ondersteuning biedt aan (beginnende) opleiders
- een prettige en ambitieuze opleidingssfeer
Wij vragen:
- te werken volgens de normen en richtlijnen van de beroepsgroep
- drie jaar ervaring als praktiserend huisarts, waarvan 1 jaar in de huidige praktijk
- minimaal 40% werkzaam in de huidige praktijk, waardoor voldoende contactmomenten met de aios gewaarborgd zijn. Dit is conform de landelijk geldende norm van 1 januari 2017.
- bereidheid om te leren op gebied van didactiek en evidence based medicine
- aanwezigheid in de praktijk van een gediplomeerde assistente gedurende de hele werkweek
- een door de NHG gecertificeerde praktijk
- aanwezigheid bij terugkomdagen (elke 6 weken) en de modulaire scholing: eendaagse (in januari) en scholingsdagen (in mei/juni)
Vragen of meer informatie?
- Hanneke Lankhof (assistent opleiders)
Wachtstand uitklapper, klik om te openen
De wachtstand is de periode dat een opleider geen aios opleidt. Deze periode wordt door Huisartsopleiding Utrecht bepaald. We hebben altijd een aantal opleiders in de wachtstand staan om aios met een niet-regulier traject (zoals verlenging, ontkoppeling, ziekte, zwangerschap) te kunnen plaatsen. We streven er naar om het aantal opleiders dat in de wachtstand staat zoveel mogelijk te beperken en de wachtstand zo kort mogelijk te houden.
Overwegingen bij wachtstand:
- De eerste drie jaar van het opleiderschap is er in principe geen wachtstand.
- Voor het berekenen van de wachtstand gebruiken we het totaal aantal maanden dat een opleider in de afgelopen vijf jaar geen aios opleidde.
- Bij de plaatsing van aios komen opleiders met de langste wachtstand als eerste aan de beurt.
- De wachtstand geldt hoofdelijk (hoofdopleider of duo-opleider).
- De periode dat er een Algemeen Militair Arts (AMA) in de praktijk is, wordt niet als wachtstand meegeteld.
- Op eigen verzoek een time out of even niet ingezet willen worden als opleider, geldt niet als wachtstand
Scholing uitklapper, klik om te openen
In de huisartsopleiding staat het werken en leren van de aios in de opleidingspraktijk centraal. De opleider is verantwoordelijk voor het realiseren van een krachtige leeromgeving in zijn praktijk. De scholing van opleiders is competentiegericht.
Opleidersterugkomdag
Een belangrijk onderdeel van de scholing is de opleidersterugkomdag die zes maal per jaar plaatsvindt. Tijdens de opleidersterugkomdag komen de opleiders die gekoppeld zijn aan één groep aios, de zogenaamde parallelle groepen, bij elkaar. Het onderwijs richt zich vooral op wat zich afspeelt in de praktijken door middel van reflectie en uitwisselen. Er vindt afstemming plaats tussen het instituutsonderwijs aan de aios en het leren op de praktijk. Over het algemeen wordt er veel gewerkt met door opleiders zelf ingebracht materiaal, zoals video opnam
Lees meer uitklapper, klik om te openen
Meer weten over het opleiderschap? Kijk op de site van Huisartsopleiding Nederland.